Ev dekorasyonu ve duvar boyalarında ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Özellikle çok sayıda boya çeşidi, insanların aklının karışmasına sebep olur ve tercih yapmayı zorlaştırır. Bizler, boya badana konusundaki uzmanlığını biraz olsun ziyaretçilerimiz ile paylaşmak ve sizleri bilinçlendirmek amacıyla yağlı boyanın ne olduğunu ve diğer boya çeşitlerinden farklılıklarını sizlerle paylaşmak istemekte.
Klasik boyalar, bir miktar boya özütü ile suyun karıştırılması sonucunda elde edilmektedir. Bunlardan birtakımı az miktarda su eklenerek satılmakta, müşteri tarafından daha sonra biraz daha sulandırılmaktadır. Bazıları ise içerisinde yeterli miktarda su ile birlikte satılmakta ve alındığı gibi kullanılmaktadır. Boyalar, birtakım kimyasalları veya bitkisel malzemeleri içerebilmektedir. Ancak şu bilinmelidir ki boya özütleri normal şartlarda kuru halde olmaktadır ve suyla karıştırılarak sıvı kıvama getirilmektedir. Bu durumda boya yapılma esnasında herhangi bir problemle karşılaşılmaz; ancak aradan bir süre geçtikten sonra boyanın içerisindeki su buharlaşır ve duvarda sadece boya kalır. Bu da boya partiküllerinin zamanla duvarda tutunamamasına ve soğuk, rüzgâr, sürtünme vb. etkilerle duvardan çıkmasına sebep olur. Bu bakımdan bu tür boyalar günümüzde pek de tercih edilir türler değildir. Günümüzde duvara işlemeyi başarabilen yağlı ve silikonlu çeşitler daha fazla tercih edilmektedir.
Peki, yağlı boya nedir? Yağlı boyanın içerisinde gerçekten yağ mı vardır? Yağlı boyayı kaliteli yapan etkenler nelerdir?
Yağlı boya, adından da anlaşılacağı üzere gerçekten yağlı boyadır. Yani içeriğinde gerçekten yağ barındırır. Ancak bu yağlar sentetik yağlardır ve duvarlarca emilerek iz, koku ve etki bırakmazlar. Yağlı boya ile boyanmış bir duvara elinizi sürdüğünüzde yağı elinize yapışmaz. Yağlı boyanın mantığı ve içeriği şu şekildedir: Yukarıda bahsettiğimiz üzere suyla karıştırılarak kullanıma hazırlanan boya özütlerine bir miktar da sentetik yağ eklenir. Böylece boya, yağ ile birlikte duvarın içine işleme olanağı bulur. Bu da boyanın partiküller halinde uçmasına ve etkisini yitirmesine engel olur. Bunu vücuda yaptırılan dövmeye benzetebiliriz. Klasik duvar boyaları geçici dövme gibidir; oysa yağlı boya kalıcı dövmeye benzer, duvarın içine işler. Ayrıca yağlı boyanın kaygan bir duvar yüzeyi oluşturması, kir tutmasını da geciktirir ve yıllarca temiz duvarlara sahip olmanızı sağlar.
www.ustaist.com